Blog

berserah pada Allah, Umum

Pesan Sultanul Auliya’ Sheikh Abdul Qadir Al Jailani qsa

Bismillahirrohmanirrohim

Allahumma Solli ala Muhammad Wa ala Alihi Wasohbihi Wabarik Wasallim

Pesan Sultanul Auliya’ Sheikh Abdul Qadir Jailani (qsa)

Cara mencari guru mursyid tentang ilmu syahadah dan ilmu LailahaillALLAH yang dapat membimbing perjalanan kerohanian dan memasuki makam tauhid :-

tauhid, guru mursyid, sanad, syahadah lailahaillALLAH

Bangunlah pada sepertiga malam, lakukan solat dua rakaat dan berdoalah seperti berikut :

” Ya ROBBku..! tunjukkanlah kepadaku hamba-hambaMu yang soleh. Tunjukkanlah kepadaku orang-orang yang mampu membimbingku kepada Engkau, iaitu orang-orang yang memberi makan kepadaku dengan makanan engkau, yang memberi minum dengan minuman engkau, memberi celak mata kedekatan ku dengan cahaya kedekatan engkau  dan memberi tahu kepada ku akan sesuatu yang sudah dilihatnya dengan nyata, bukan dengan sekadar taklid atau ikut-ikutan”…

Semoga mendapat petunjuk kepada yang mencariNYA.

Amin.

Umum

Perbualan Rasulullah sollallahualaihiwasalam dengan saidina Muaz

Ya Salam ya ALLAH,

“Ketahuilah, ketika guru mu bertanya BUKTI, jawablah dengan kesadaran penyaksian RASA.”

“Ya Allah, aku tak tahu, aku tak pandai, aku tak tahu nak jawab apa. Namun, aku hanya tidak boleh MENAFI, akan kesadaran nikmatNYA syahadah hayat, dari penyaksian RASA. DAN, ia tidak boleh tidak ada, tanpa wujudnya penyaksian ILAH, ROBULALAMIN ALLAH…

Seumpama bila dikata LAilahaillALLAH itu kalam Allah. Maka bagi yang faham kerana “kefahaman mengeja” seumpama sama lafaz kalam lailahaillAllah dengan huruf alif ba ta. Tapi sadarlah, pada hakikatnya, LailahaillAllah bila dilafaz sewaktu kesadaran RASA, bisa memancung, segala musuh yang ghaib mahupun nyata”

Maaf aku hanya hamba si hamba faqir. yang baru mengenal erti cinta. LALU teringat perbualan ini. IMAN PERLU BUKTI! Perbualan baginda Sollallahualahiwasalam, dengan Saidina Muaz bin Jabal ra. bacalah hadis ini dari iman perlu bukti, syahadah lailahaillAllah, buku best seller, roh

 

amin..

kalimah lailahaillallah, kisah para rasul dan nabi, syahadah lailahaillallah

124000 para anbiya diwahyukan Syahadah LailahaillALLAH

Bismillahirrohmanirrohim

Ya Salam Ya Allah

Dalam bertafakur tentang kisah para nabi dan Rasul ALLAH, pernah saya terfikir, apakah yang dibawa oleh setiap para Nabi, sehingga mereka dilantik sebagai Nabi?

Sefaham kita, ada 25 para Rasul Allah, yang wajib kita ketahui, dan kisah mereka berserta mukjizat yang sebahagiannya ada disebutkan dalam Al Quran. Namun apabila kita belajar, hanya ada empat ( 4 ) buah kitab diwahyukan sahaja, iaitu:

 1. Kitab Zabur,
 2. Kitab Injil,
 3. Taurat dan
 4. terakhir sekali adalah Al Quran, untuk kita umat Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasalam.

Jadi, bagaimana para Nabi yang selebihnya? Kitab apakah yang menjadi pegangan mereka?

rezeki tersekat
Al Quran pegangan hidup akhir zaman

Saya ingat lagi, semasa di sekolah, ketika cikgu menerangkan, beza maksud nabi dan Rasul Allah. Cikgu menyebut, para nabi diwahyukan hanya untuk diri mereka, tetapi tidak wajib disebarkan. Manakala para Rasul ALLAH wajib berdakwah menyebarkan kepada kaum mereka agar beriman kepada ALLAH.

Jadi apakah yang diwahyukan kepada para nabi, untuk beriman kepada ALLAH?

Dari segi amalan dan hukum seperti solat, puasa sememangnya berbeza antara setiap umat. Namun yang tetap sama dan tidak akan berubah, sejak dari Nabi Adam alaihissalam sehingga kepada Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasalam adalah cara beriman kepada ALLAH.

Jadi ilmu apa yang perlu kita pelajari, yang sama diwahyukan kepada setiap para nabi dan Rasul ALLAH, agar kita beriman? Jawapannya, rujuk surah Muhammadﷺ ayat 19 dan Surah Ambiya ayat 25 di bawah. Perhatikan, apakah yang sama bagi kedua-dua ayat tersebut.

Saya kongsi sebahagian artikel dari sebuah risalah bertajuk, 10 persoalan terjawab dengan Syahadah LailahaillALLAH.

Rezeki tersekat ? dah kenal ALLAH dekat baru jumpa REZEKI dan segala yang dicari.***********

Sebenarnya menyelongkar kisah para anbiya’ yang terkandung di dalam al-Quran, semuanya berkait dengan kefahaman, ketauhidan, dari pembelajaran ilmu Lailahaillallah.

Firman ALLAH dalam Surah Muhammad ayat 19, Pelajarilah(ketahuilah dengan pengetahuan), sesungguhnya tiada ILAH melainkan ALLAH..”

Dari segi hukum, cara beribadat (solat, puasa) umat para Rasul Allah di setiap zaman adalah berbeza. Namun dari sudut ketauhidan, aqidah, iman, maka ilmu Lailahaillallah yang diwahyukan oleh ALLAH adalah sama diutus kepada setiap rasul ALLAH, sebagaimana firman-Nya, surah Anbiya’ ayat 25, ALLAH berfirman,

“Dan Kami tidak mengutus sebelummu (wahai Muhammad) seseorang Rasul pun melainkan Kami wahyukan (segala intipati, rahsia, keajaiban, maksud, ilmu kefahaman) kepadanya, “Bahawa sesungguhnya tiada ILAH melainkan AKU, oleh itu, beribadatlah kamu kepadaKu.”

LailahaillALLAH bermakna Tiada ILAH melainkan ALLAH, manakala

LailahaillaANA bermakna Tiada ILAH melainkan AKU (ALLAH).

Ilmu syahadah Lailahaillallah Muhammadur rosulullah, adalah merupakan ilmu amalan rukun Islam Pertama yang Rasulullah sollallahualaihiwasallam dakwahkan selama 13 tahun. Ilmu ini adalah manhaj 124,000 para anbiya ulmursalen. (para nabi-nabi)

adab jawi

Ilmu Lailahaillallah yang sangat beradab apabila kita mahu mempelajarinya. Ilmu ALLAH, ilmu Lailahaillallah yang kini diteruskan perjuangannya oleh ahlul bait ( ahli keluarga, Rasulullah Sollallahualaihiwasallam).

Hadis mutawatir yang banyak jalur sahabat meriwayatkannya. (Sahih Muslim, Tirmizi, An Nasa’I, Tabrani, Musnad Ahmad, Tahawi dan lain-lain) – Hadis Sahih Muslim, Zaid bin Arqam berkata Rasulullahﷺ bersabda, “Amma ba’du. Hai sekalian manusia, sesungguhnya aku adalah hamba ALLAH. Utusan Robbku (Malaikat maut) hampir tiba dan aku harus memenuhi panggilanNya. Aku tinggalkan pada kalian Ath-thaqalain (dua bekal berat). Yang pertama adalah (al Quran), di dalamnya terdapat petunjuk dan cahaya terang. Maka AMALKAN dan berpeganglah padanya dan Ahlul-Baitku. Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku.”

Ilmu Lailahaillallah, yang perlu disebarkan bagi menanam iman buat umat akhir zaman. Ilmu La ilaha illallah yang pernah saya terdengar, Portugis (Yahudi) datang menjajah, menukar ilah lalu diterjemah kepada tuhan.

Sheikh dr Ismail Kassim membawa sanad 124000 para nabi dan rasul Allah
Apakah Niat tersembunyi Portugis (Yahudi) ke Tanah Melayu?

Ilmu Lailahaillallah, yang akhirnya kebanyakan para nabi, sahabat, ahli keluarga baginda nabi ﷺ, dibunuh, disebabkan mereka memperjuangkannya.

Firman Allah, Surah al-Baqarah ayat 91, “Dan apabila dikatakan kepada mereka: “Berimanlah kamu kepada apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepada Nabi Muhammad ﷺ)”, mereka menjawab: “Kami hanya beriman kepada apa yang telah diturunkan kepada kami (Taurat)”. Dan mereka ingkarkan (Kitab) yang lain yang diturunkan kemudian daripadanya, padahal Al-Quran itu benar lagi mengesahkan Kitab Taurat yang ada pada mereka. Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika demikian mengapa kamu membunuh Nabi-nabi Allah pada masa yang lalu kalaulah kamu benar-benar orang-orang yang beriman?”

moosa and ocean

Dulu sebelum belajar tentang syahadah ilah dari kalimah Lailahaillallah, saya hanya mendengarkan, kisah (disebut di atas) di sebalik sebab penjajahan Portugis. Namun, sekarang bila memahami sendiri tentang ILAH, maka saya sangat membenarkan, mengapa Portugis (Yahudi) cuba menukar, perkataan ILAH seiring, mahu menyembunyikannya.

Lailahaillallah, lailahaillallah, lailahaillallah, “Tiada Ilah melainkan ALLAH”. Sungguh besar keajaiban kalimah-Nya, jika dipelajari dengan ilmu penyaksian (syahadah). Maka barulah faham, apa sebenarnya yang menyebabkan karamah itu berlaku, bagi para auliya’ , wali-wali ALLAH yang sudah sangat syuhud (mendalami syahadah, penyaksian).

***********

Apabila saya mempelajari tentang ILAH dari kalimah LailahaillALLAH, tidak terkejut mengapa bani Israel mencemburui Rasul ALLAH. Tidak terkejut mengapa mereka yang tidak mempelajari, hanya mendengar berlebih kurang, tanpa mengosongkan diri, tanpa penyerahan kepada ALLAH, memfitnah semua para Rasul yang membawa kalimah iman ini.

Ilmu ILAH yang sangat mahal, ALLAH sembunyikan dari mereka yang ego, angkuh, sombong, yang menganggap diri pandai dan tidak mahu mengenal ALLAH.

Saya tidak terkejut, mengapa Rasul ALLAH, para nabi, para warizatul anbiya (pewaris para nabi), ahlul bait, sanggup dicerca, difitnah, dikeji semasa memperjuangkan ilmu LailahaillALLAH ini. Manis, nikmat sungguh ilmu ILAH dari kalimah LailahailLALLAH ini, walau dicerca sekalipun.

mangga garam asam

Begitulah semangat perjuangan yang turut berlaku kepada Sheikh Dr Ismail Kassim. Beliau tetap akan perjuangkan ilmu kalimah LailahaillALLAH, mengenal ILAH sampai mati, walau dituduh sesat.

Saya tidak kejut, mengapa di zaman jahiliyah, orang agama, mufti, rasa tercabar apabila mereka tidak tahu tentang ilmu ILAH ini. Sangat penting ilmu iman dari kalimah LailhaillALLAH, bagi menghadapi zaman fitnah Dajjal.

Sangat penting ilmu kalimah LAilahaillALLAH ini perlu diaplikasikan, apabila datangnya kemarau, sewaktu Dajal hadir. Sangat penting dipelajari dari sekarang, saat bersedia turunnya kabut 40hari sebelum kedatangan Imam Mahdi. Sangat penting! Wallahi.

TAFAKURLAH! Mengapa semua mukjizat ada di dalam al-Quran, sedangkan Al Quran untuk kita umat akhir zaman?

Semoga setiap orang Islam yang membaca risalah ini, dapat bertafakur memohon petunjuk hidayah-Nya sedalam-dalamnya, menyahut perintah-Nya untuk mula mempelajari ilmu Lailahaillallah. Bertafakur, mengapa para nabi sanggup dibunuh, dikeji dihina, dituduh sesat, difitnah. Sangat benar, sunnatullah. Sesiapa yang membawa kalimah LailahaillALLAH akan mengharungi apa yang 124000 para nabi dan Rasul ALLLAH lalui.

Sungguh jauh kalian, para ustaz sekarang dari ilmu iman ini.

Jadi, sangat wajib kita pelajari ilmu LailahaillALLAH. Ilmu, teknik,  amalan yang membawa kita beriman yakin kepada ALLAH, dengan sebenar-benar RASA. RASA, seumpama ketika disajikan buah mangga dengan garam, walau belum makan kita sudah RASA terliur dan kecur. Namun bagaimana dengan kalimah LailahaillALLAH? Adakah dengan menyebut kalimah itu, kita sudah meRASAkan sesuatu? Jika tidak mengapa??

Wassalam.

sumber: universalsyahadah.wordpress.com

kisah para rasul dan nabi, syahadah lailahaillallah

IMBAS SEJARAH ILMU SYAHADAH LAILAHAILLALLAH BUKAN ILMU BARU

Bismillahirrohmanirrohim

Mari bersama kita imbas sejarah di zaman arab jahiliyah. Penolakan mereka (Arab Jahiliyah) terhadap Rasulullah Sollallahualaihiwasalam (yang menyampaikan syahadah rukun Islam pertama) dan perbandingan dunia hari ini, dengan SATU(1) soalan.

Soalan 1

Mengapakah Rasulullah Sollallahualaihiwasalam ditolak oleh kaum Arab Jahiliyah, terutama mereka yang memegang peranan sebagai orang agama (yahudi/bani Israel) ketika itu?

Jawapan ringkas, soalan 1

 1. Kerana Arab jahiliyah (sebelum hadir ajaran Islam) mereka berpegang dengan ajaran tauhid (agama Allah) yang bersumber oleh Nabi Ismail a.s yang bersambung dengan Nabi Ibrahim a.s. Maka sewaktu itu mereka menyangka Rasulullah Sollallahualaihiwasalam membawa ajaran agama baru.
 2. Sedangkan, sejarah menunjukkan, telah berlalunya masa yang panjang dari zaman Nabi Ismail a.s, menyebabkan mereka lupa apakah ajaran sebenar yang dibawa oleh Nabi Ismail a.s untuk mentauhidkan ALLAH.
 3. Kaum yahudi (keturunan bani Israel) yang selama ini memegang jawatan agama, ego, tidak boleh terima hakikat, bahawa kaum Quraish, bani Hashim iaitu (Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasalam) dilantik menjadi Rasul ALLAH, kerana berdasarkan sejarah sebelum ini, yang menjadi Rasul ALLAH adalah dari keturunan mereka (bani Israel)

Mereka (Arab Jahiliyah) tercari-cari bagaimana cara mendekatkan diri kepada ALLAH. Di waktu itu, keadaan masyarakat jahiliyah semakin teruk, adab runtuh, seperti

 • Upacara menanam bayi perempuan kerana menyangka membawa malang,
 • Penzinaan,
 • Khurafat,
 • Perkahwinan istibdha’ iaitu isteri disuruh bersama lelaki lain terlebih dahulu (dipercayai bagi mendapat baka yang baik),
 • Dan pelbagai lagi sehingga kepada kepercayaan yang tidak boleh diterima oleh perasaan yang harmoni.

Amru bin Luhai (orang agama) yang tak sedar membawa semakin jauh kepada ALLAH

 1. Mereka menganggap hadirnya Amru bin Luhai seorang yang suka beribadat dan suka buat baik, sebagai tokoh agama untuk pimpin mereka.
 2. Malang sekali Amru bin Luhai juga, sebenarnya tidak tahu cara untuk mendekatkan diri kepada ALLAH.
 3. Beliaulah orang yang membawa berhala bernama Habal, dimasukkan ke dalam kaabah. Maka dengan itu, berlakulah penyembahan berhala besar-besaran, yang dianggap sebagai cara mendekatkan diri kepada ALLAH.

Terdapat ayat dalam al-quran, antaranya, Al Zumar ayat 3,

“Kami tidak menyembah atau memujanya(berhala) melainkan supaya mereka (berhala) mendampingkan kami kepada Allah sedamping-dampingnya.”

Nabi Muhammad Sollallahualaihiwasalam Diutus

Akhirnya, ALLAH, mengutus Rasulullah Sollallahualaihiwasalam, untuk memperbaiki adab dan akhlak, di zaman jahiliyah. Rasulullah Sollallahualaihiwasalam mengajar cara sebenar mentauhidkan ALLAH dan mengajar cara mendekatkan diri pada ALLAH iaitu dengan bersyahadah (rukun Islam pertama) selama 13tahun lamanya, baginda berdakwah (sebelum turun perintah solat).

Namun pemimpin agama waktu itu iaitu terutamanya kaum (bani Israel) menolak keras! tentang syahadah rukun Islam pertama, kerana tercabar disebabkan mereka tidak tahu tentang syahadah yang dibawa oleh Rasulullah Sollallahualaihiwasalam. Sedangkan semua para Rasul ALLAH diwahyukan tentang ilmu ilah dari kalimah lailahaillAllah. Syahadah dari kalimah LailahaillAllah, tidak pernah berubah sejak Nabi Adam a.s.

Sebagaimana firman ALLAH, Surah Anbiya’ ayat 25,

“Dan Kami tidak mengutus sebelummu (wahai Muhammad Sollallahualaihiwasalam) seseorang Rasul pun melainkan Kami wahyukan (ilmu tentang ILAH, segala intipati, rahsia, keajaiban, maksud, kefahaman) kepadanya, “Bahawa sesungguhnya tiada ILAH melainkan AKU, oleh itu, beribadatlah kamu kepadaKu”

Ringkasnya, Sunnatullah (sebagaimana berlaku kepada para Rasul Allah), semenjak itu, berlakulah cubaan membunuh dan memfitnah ke atas mereka yang membawa syahadah LailahaillAllah (tiada ilah melainkan ALLAH) sebagaimana, berakhirnya zaman 4 sahabat khulafa arrasyidin.

Pelbagai fitnah berlaku, ke atas pewaris (ahlulbait, keturunan Rasulullah Sollallahualaihiwasalam) yang membawa kalimah lailahaillAllah, (angkara kejahatan, tipu daya kaum yahudi) termasuklah sehingga pembunuhan cucu Rasulullah Sollallahualahiwaslaam iaitu Saidina Husin radhiyallahuanhu sehingga ke hari ini.

 Mari tafakurkan

 1. Mengapa masih seolah-olah tiada beza antara akhlak kehidupan zaman jahiliyah dan zaman sekarang?
 2. Mengapa (walaupun sekarang, zaman kita lebih banyak masjid, lebih banyak kuliah agama, banyak saluran media, internet berkaitan agama), namun masih berlaku keruntuhan akhlak, penindasan sesama manusia, perasaan tidak bersih, tidak harmoni, yang tidak masuk akal?

 

Zaman Jahiliyah Zaman Sekarang
Apakah ajaran Nabi Ismail a.s, (yang tidak disebarkan oleh Amru bin Luhai?) yang waktu itu sudah dilupakan/ tidak sampai kepada bangsa arab di zaman jahiliyah?

 

Yang kemudiannya Rasulullahﷺ diutus, untuk menyampaikannya?

Apakah yang diajar oleh Nabi Muhammad sollallahualaihiwasalam, yang waktu ini telah dilupakan ataupun tidak pernah sampai kepada kita?

 

 1. Tafakurkan, apakah yang Rasulullah Sollallahualihiwasalam sampaikan untuk memperbaiki akhlak dan keadaan hidup di zaman jahiliyah?

Jawapan tafakur

 • Ilmu dan amalan rukun Islam pertama iaitu bersyahadah (Asyhadu) bukan mengucap (aqulu).

2. Bersyahadah bermakna (‘ber’saksi – sedang menyaksi (dengan ilmu kalimah lailhaillAllah) tanpa putus) sebagaimana lafaz syahadah rukun Islam pertama, Asyhadu anlailahaillAllah, waasyhadu anna Muhammadarrosulullah”

3. Perjuangan rukun Islam pertama adalah manhaj (kaedah) Rasulullah Sollallahualahiwasalam untuk mentauhuidkan ALLAH, mendekatkan diri, mengingati ALLAH di setiap detik, saat dan masa, tanpa putus (dengan ilmu ILAH).

Surah Muhammad ﷺ ayat 19, “Fa’lam annahu LailahaillAllah” terjemahannya “(Ketahuilah dengan) pelajarilah sesungguhnya LailahaillAllah (tiada Ilah melainkan ALLAH)”

4. Yang dengannya terpelihara adab dan akhlak seseorang dari perbuatan keji dan, dapat menyatupadukan ummah, mewujudkan ketenangan, kesatuan dan keharmonian sejagat. “..Dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang” (Ar Rad ayat 28).

Penulis: Nurul Aein A.Kadir (pengarang buku: Menyaksi Rahsia Bicara KasihNYA)

www.nurulaein.com

HADIS SYAHADAH TIADA ILAH MELAINKAN ALLAH

Dikeluarkan oleh Abu Nu’iaim dalam Al-Hilyah daripada jalannya: Abu Al-Faidh Al Fadani dalam Al-‘Ujalah fil Ahadith Al-Musalsalah (muka 67) dan Ibnu ‘Asakir dalam Tarikh Di masyq Ibnu As-Syajariyy Az-Zaidiyy dalam “Al-Analiy Asy-Syajariyyah” dari jalan Abi As-Salt Abdis Salam bin Soleh Al-Harawi daripada Ali bin Musa Ar-Redha, daripada ayahandaku Musa bin Ja’far, daripada ayahandaku Ja’far bin Muhammad, daripada ayahandaku Muhammad bin Ali, daripada ayahandaku Ali bin Husain bin Ali daripada ayahandaku, Husain bin Ali, daripada ayahandaku Ali bin Abi Talib radhiyallahhuanhu, daripada Rasulullah  daripada Jibril a.s berkata ALLAH berfirman,

“Sesungguhnya Aku adalah ALLAH, Tiada Ilah melainkan Aku, maka sembahlah Aku, barangsiapa di antara kamu yang datang kepadaKu dengan SYAHADAH Tiada Ilah melainkan Allah dengan ikhlas maka masuklah dia ke dalam bentengKu maka dia aman dari azabKu.”

-Hadith ini menurut Abu Nu’aim adalah hadith yang thabit masyhur dengan sanadnya.

kalimah lailahaillallah, syahadah lailahaillallah, Umum

Pentingnya Ahlul Bayt untuk mengharungi dunia akhir zaman

Bismillahhirrohmanirrohim

Ya Salam Ya Allah,

Masih ingatkah artikel sebelum ini berkenaan “Berjaga-jaga fahaman wahabi..” yang terkandung di dalamnya, hadis berkenaan 2 bekal berat yang Rasulullah Sollallahualaihiwasalam tinggalkan untuk umatnya? Sewaktu itu Rasulullah صلى الله عليه و سلم sudah maklum, baginda akan menyahut seruanNya. Mari kita imbas semula.

Amanat Rasulullah صلى الله عليه و سلم Yang Harus Kita Pegang Teguh

Hadis Sahih Muslim, Zaid bin Arqam berkata Rasulullah صلى الله عليه و سلم bersabda,

“Amma ba’du. Hai sekalian manusia, sesungguhnya aku adalah hamba ALLAH. Utusan Robbku (Malaikat maut) hampir tibadan aku harus memenuhi panggilanNya. Aku tinggalkan pada kalian Ath-thaqalain (dua bekal berat). Yang pertama adalah (al-Quran), di dalamnya terdapat petunjuk dan cahaya terang. Maka amalkan dan berpeganglah padanya dan Ahlul-Baitku. Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku.”, hadis sahih riwayat Muslim.

Apa ada pada ahlul bait? Siapakah ahlul bait sebenarnya?

Tiba-tiba saya teringat, kata-kata orang jahil tetapi ingin menunjuk pandai tentang perkataan ahlul bayt. Apatah lagi dia menggunakan nama mufti, berfahaman wahabi untuk menegakkan kata-katanya. Berani sungguh menyebut, ahlul bayt itu syiah? Astaghfirullah.

sheikh ismail kassim tidak sesat

Namun rasa geram itu saya tahan.

Teringat bait kata Imam AsSyafie. Yang antara maksudnya, diam lebih baik. Tak perlu berbahas dengan orang yang “bodoh sombong.” Maaf! Mungkin keras perkataan “bodoh sombong” saya gunakan, dalam tulisan ini. Namun saya belum jumpa perkataan yang sesuai untuk itu. Jika pembaca ada perkataan yang sama maksud, sila komen, maklumkan.

Cumanya, bagi yang tak faham, tak pernah dengar tentang ahlul bayt, bertanyalah pada yang tahu. Jika tak tahu, buat cara tak tahu. Jangan bersuara, umpama menconteng arang ke muka sendiri.

Pada waktu itu, saya hanya menunjukkan secebis ayat al-Quran, yang ada ALLAH sebut perkataan ahlul bayt di dalamnya.  Surah Al ahzab ayat 33,sheikh ismail ahlul bayt, ahlu bait

“…..Sesungguhnya Allah hendak menghapus segala noda dan kotoran (dosa) dari
kalian Ahlul Bait dan hendak menyucikan kalian sesuci-sucinya. (dari dosa syirik)”

Ahlul bayt sebenar adalah darah daging Rasulullah Sollallahualaihiwasalam dan yang berterusan memperjuangkan, menyebarkan syahadah rukun islam pertama. Tolong fikir, kekejaman yang berlaku kepada para sahabat Nabi Mulia, Saidina Uthman radhiyallahuanhu, pembunuhan Saidina Umar radhiyallahuanhu.

Semak sejarah, pembunuhan cucu baginda iaitu Saidina Hussien radhiyallahuanhu. Mengapa dibunuh? Mereka bukan sahaja difitnah, dihina, malah dibunuh kerana memperjuangkan syahadah ilmu amalan rukun Islam Pertama. Namun mereka tetap memperjuangkannya, kerana sayangkan umat, dek tidak tertanggung ‘mendengar’ kesedihan Nabi Mulia صلى الله عليه و سلم . “Ummati.. ummati”

Namun itulah Sunnatullah. Setiap para Rasul Allah yang menerima wahyu berkenaan LailahaillAllah, (rujuk Surah anbiya’ ayat 25) dan kemudian mereka sememangnya akan difitnah dalam usaha menyebarkannya.

Mana tidaknya, Ilmu lailahaillALLAH satu-satunya ilmu diperintah Allah, dalam al-Quran, agar kita pelajarinya.

“Fa’lam annahu LailahaillALLAH”, Surah Muhammad صلى الله عليه و سلم, ayat 19. Ilmu yang penuh mukjizat untuk bekalan kita, terutamanya umat akhir zaman.

Hadis-hadis berkaitan Ahlul Bayt

Di saat ini, ingin saya kongsikan 2 (dua) hadis berkaitan ahlul bayt. Bacalah dengan kejernihan hati, untuk menyelamatkan diri kamu dan anak-anak dan keluarga kamu, tatkala dunia masuk ke fasa akhir zaman.

Sebuah hadis riwayat Al Hakim dan disahihkan Bukhari & Muslim,
“Bintang-bintang merupakan (sarana) keselamatan bagi penghuni bumi (yang sedang berlayar) dari bahaya tenggelam / karam sedangkan Ahlul-Baitku sarana keselamatan bagi umatku dari perselisihan (dalam agama). Bila ada satu kabilah Arab yang membelakangi ahlul-baitku, mereka akan berselisih kemudian menjadi kelompok Iblis”.

Al Hakim meriwayatkan telah menceritakan kepada kami seorang faqih dari Ray Abu Bakar Muhammad bin Husain bin Muslim, yang mendengar dari Muhammad bin Ayub yang mendengar dari Yahya bin Mughirah al Sa’di yang mendengar dari Jarir bin Abdul Hamid dari Hasan bin Abdullah An Nakha’i dari Muslim bin Shubayh dari Zaid bin Arqam yang berkata bahawa Rasulullah bersabda,

“Kutinggalkan kepadamu dua peninggalan (As-thaqalain), kitabAllah dan Ahlul BaitKu. Sesungguhnya keduanya TAK AKAN BERPISAH, sampai keduanya kembali kepadaKu di Al Haudh (telaga Kauthar)”,
Al Hakim menyatakan dalam Al Mustadrak As-Sahihain bahawa sanad hadis ini sahih berdasarkan syarat Bukhari dan Muslim.

Ringkasnya, fikirkanlah, apa bekalan kita di saat Dajal hadir nanti?

persediaan akhir zaman, ilmu mukjizat alquran

Sememangnya ada hadisnya yang Rasulullah  صلى الله عليه و سلم menyebutkan tentang zikir tertentu, yang menjadi makanan di saat itu. (hadisnya akan saya kongsikan, pada artikel lain). Namun, adakah zikir Subhanallah, LailhaillALLAH itu dibaca kosong tanpa ilmu? Semua ilmu ada dalam lautan ilmu LailahaillALLAH, yang diperjuangkan ahlul bayt.

Dari hadis-hadis penceritaan, berkaitan kemunculan Imam Mahdi pula,  pernahkah kita terfikir, keadaan dunia dan diri kita sewaktu itu. Apakah ‘senjata’ kita ada, di saat keadaan getir berlaku? Sudah bersediakah dengan ilmuNYA?

Tiba-tiba teringat kata seorang guru saya.

Cuba perhatikan huruf (hijaiyah) apa ada pada keris Melayu” dan juga pada pedang ini..

ilmu alquran, mukjizat hijaiyah
imej pedang zulfaqar

Cuba perhatikan cerita Mat salleh, The Thor, dengan huruf (jawi hijaiyah) huruf tho.”

mukjizat alquran, huruf hijaiyah

Begitulah kata-kata ringkas seorang guru, perlu tafakur. Tersenyum saya mengenangkannya. Semua punya energiNya luar biasa.

Ilmu Allah, al-quran dan ilmu kalimah LailahaillAllah yang sangat besar, diwahyukan oleh Allah bermula dari Nabi Adam alahissalam.

Namun sayangnya, yang belum faham, telah termakan akan fitnah bisikan oleh musuh Allah yang ghaib dan nyata, disebabkan kejahilan dan kesombongan mereka. ” Al-Quran dan itrah ahlul baitku..”, 2 bekal berat ditinggalkan Nabi Mulia untuk kita umat akhir zaman.

Berbuat baiklah kepada keturunan, keluarga baginda صلى الله عليه و سلم. Sebagai umat baginda, di ketika ini, sesungguhnya cinta kepada Rasulullah sollallahualaihiwasalam akan terputus tanpa kita cinta kepada ahlulbait (keturunan) baginda.

cinta rasul allah, sheikh ismail kassim tidak sesat

Apa benarnya kata tulisan ini? Jawapnnya, tanya hati kamu sekarang ini, adakah kamu sedang merindui baginda nabi Mulia? Tepuk dada selami qalbu mu. Jika tidak mengerti, perjatikan lafza selawat yang wajib kita baca, di waktu tahiyat akhir, ketika solat. Kepada siapa selawat itu?

 

Jika ingin ketahui pentingnya ahlul bayt, di akhirat kelak? Bacalah buku menyaksi rahsia bicara kasihNYA, ada dikongsikan pada bahagian 7, buku tersebut. Amin.. Wassalam

Umum

Berjaga-jaga fahaman wahabi! Menenggelamkan kekuatan Islam dan Iman sebenar.

Bismillahirrohmanirrohim..

Ya Salam Ya Allah

Baru-baru ini sering kita terdengar tentang wahabi yang bertujuan untuk menentang tentang perkara-perkara bid’ah. Secara luaran nampak matlamat yang sangat baik, untuk hanya meneruskan melakukan perkara-perkara apa yang Rasulullah Sollallahualahiwasalam lakukan sahaja.

Secara kasar, benar yang mereka katakan apa yang Rasulullah Solallahualaihiwasalam, tidak lakukan  (kemudian kita lakukan) adalah bid’ah. Maka perlu ditinggalkan. Mereka mengguna pakai hadis ini, dan ramai yang bersetuju dengannya.

‘Hadis’ riwayat Imam Malik, berbunyi, “…Aku tinggalkan untuk kalian dua perkara. Kalian tidak akan sesat selama berpegangan dengannya, iaitu Kitabullah (al-Quran) dan Sunnah NabiNya. صلى الله عليه و سلم ”

 Namun penelitian demi penelitian, bagaimanakah pula kesahihan hadis yang mereka guna pakai?

Memikirkan tentang perkara tersebut, ada saya kupas dalam buku Menyaksi Rahsia Bicara KasihNYA. Yang sependapat dengan kata-kata Ustaz Iqbal Zain,

“Pada zaman ini, ada sekelompok ahli agama yang menyeru kepada Sunnah tetapi mengehadkan kepada hadis-hadis sahih sahaja. Walhal Rasulullah sollallahualaihiwasalam tidak pernah menyebut untuk mengikuti al-Quran dan hadis sahih. Menyempitkan makna Sunnah hanya kepada hadis-hadis sahih membawa kepada implikasi penyempitan khazanah ilmu dalam Islam.”

Disebabkan itu ingin kongsi, sedarkan, apa pengertian Sunnah sebenarnya?

Sunnah bukanlah bermaksud hadis (kata-kata) sahih semata-mata. Malah meliputi, perkataan, perbuatan, cara hidup dan jalan hidup keseluruhan Rasulullah صلى الله عليه و سلم .

Sebagai contoh, apabila seseorang mengamalkan membaca alfatihah atau ayat al-Quran tertentu untuk merawat penyakit tertentu, atau mengamalkan zikir tertentu, mereka yang berfahaman wahabi akan mempertikaikan, “manakah sumber hadis sahihnya?”

Sebenarnya fahaman dengan pertanyaan sebegitu, menunjukkan kecetakan ilmu mereka dan menutup kedalaman, keluasan, mukjizat, ilmu dari al-Quran. Maka al-Quran itu dibaca zahir kulit sahaja. Menjadilah membaca bukan dengan kefahaman ilmu sebenar. Membaca  al-Quran kerana kefahaman mengeja, adapun yang mentafsir namun hanya dari terjemahan bahasa.

mukjizat al quran

Sebagai ringkasnya, ambil tafsir al-quran sekarang, rujuk permulaan Surah Al Baqarah, ayat 1-2:

Bismillahhirohmanirrohim.

 

mukjizat alquran

Alif Lam Mim. *Zalikal* kitab.

Lihat tafsiran ayat kedua Surah Al baqarah. Zalikal kitab, bahasa Arab terjemahan maksud dalam al-Quran, dituliskan sebagai kitab ini. Walhal, zalikal kitab, sebenarnya bermaksud kitab itu. Namun malangnya diterjemahkan kepada kitab ini. Walhal, perkataan “ini” diterjemahkan dalam Bahasa Arab adalah “haza”. ALLAH berfirman “kitab itu”. Bukan berfirman “kitab ini”. Jadi rahsia “kitab itu” terus tersimpan. ALLAH tidak pernah silap. Jelas “itu” dan “ini” perkataan yang berbeza.

Begitu juga dengan LailahaillAllah terjemahan sebenarnya ialah, “Tiada Ilah melainkan ALLAH”. Ilah bukan sebenarnya maksud Tuhan. Jika zikir “tuhan”, “tuhan”, tidak dapat apa-apa pahala. TuHantuHantuhantu, diulang-ulang menjadi Hantu. Di dalam terjemahan bahasa lain pun, perkataan ilah ditukar kepada bahasa tidak elok.

Itulah agenda yahudi semasa portugis datang ke Tanah Melayu. Secara halus menyembunyikan yang sebenar kerana takut kepada kekuatan kebangkitan Islam.

Namun mereka yang sudah terpengaruh dengan kefahaman wahabi, mungkin bertanya mana hadisnya?Sebenarnya tidak salah bertanya, mana hadisnya.

Hadisnya ada, yang sangat sahih lagi ramai sahabat yang menyalurkannya. (Akan saya kongsikan) akhir tulisan nanti.

Namun, saya kasihan. Pertanyaan mereka bukan mahu sebenar tahu, dengan kerendahan hati. Pertanyaan dengan ada rasa kesombongan, secara tak sedar mereka terikut dan tertipu dengan nafs dalam diri yang ego, dengan banyaknya hafalan hadis sahih mereka, yang menyebabkan hadis itu ALLAH tidak sampaikan kepada mereka.

Mereka juga tidak tahu ilmu lailahaillAllah ini bersanad sehingga kepada Rasulullah Sollallahualaihiwasalam dan jelas dalilnya,  diperintahkan untuk kita mempelajarinya. Rujuk Surah Muhammad صلى الله عليه و سلم, ayat 19. “Fa’lam annahu lailahaillAllah. (Ketahuilah dengan) Pelajarilah, sesungguhnya tiada Ilah melainkan Allah).

Jadi sesiapa yang terbaca artikel ini, dan terasa mereka terpengaruh dengan kefahaman wahabi, carilah dahulu jawapan makna zalikal kitab (kitab itu). Apakah maksud sebenar Kitab itu, yang termaktub dalam firman Allah Surah Al Baqarah ayat 2? Mintak pada ALLAH dengan kerendahan hati, bukakan hati menunjuk jalah yang haq, yang diredhai.

Jika sering mempertikaikan kesahihan hadis, sedarkah wahabi, yang hadis yang mereka guna pakai itu sebenarnya hadis dhaif?

Tahukah kamu, sandaran hadis itu terputus. ‘Hadis’ riwayat Imam Malik, berbunyi, “…Aku tinggalkan untuk kalian dua perkara. Kalian tidak akan sesat selama berpegangan dengannya, iaitu Kitabullah (al-Quran) dan Sunnah NabiNya.”, hadis mursal?

Perkara ini dikaji dan mengejutkan orang yang berpegang dengannya, sewaktu dahulu. Dari tulisan The Hidden Truth, oleh Syeikh Mu’tashim Sayyid Ahmad, “Hadis ini (di atas) tidak diriwayatkan oleh para penulis kitab Shahih yang enam di kalangan Ahlusunnah. Hal ini sudah cukup untuk mendaifkannya.” Hadis mursal yang jalurnya tidak bersambung (putus) kepada Nabi Sollallahualahiawasalam.

Sebenarnya saya amat menghormati hadis tersebut, bersetuju, menurut, pesanan seorang ulamak bertaraf antarabangsa, Tuan Sheikh Dr Ismail Kassim.

Apatah lagi setelah saya pelajari syahadah. Sebagaimana yang saya pernah mendengar Sheikh Dr Ismail Kassim menasihatkan, walau apa sahaja hadis yang kita dengar, (sebelum kita mendapatkan kesahihannya) maka kita wajib menghormatinya terlebih dahulu. Beradab. Saya sangat membenarkannya. Kadangkala, mungkin ia benar, namun kesahihannya belum sampai pada kita.

Tapi saya menulis di artikel ini, kerana kasihan melihatkan ummat yang terpengaruh dengan kecetekan ilmu mereka dan seolah-olah terpaksa “memulangkan paku buah keras” kepada mereka yang berfahaman wahabi. Yang menyebabkan makin menjauhnya umat dengan kelazatan, kenikmatan ilmuNya. Yang menutup keluasan ilmuNya.

Jadi, apakah segala sumber hadis jelas sahih, yang ramai para sahabat meriwayatkannya?

Amati hadis berikut ini. Diriwayatkan oleh At-tirmidzi, dari Jabir bin ‘Abdillah Al-Anshari yang berkata, “Aku melihat Rasulullah صلى الله عليه و سلم di dalam Haji Wada’ (Haji Perpisahan) di atas untanya ‘AI-Qushwa’ (nama unta Rasulullah .)’, beliau berkhutbah. Aku mendengar beliau bersabda, “Ayyuhannas, sesungguhnya aku telah tinggalkan kepada kalian, yang apabila kalian berpegang teguh dengannya, kalian tidak akan tersesat, iaitu: Kitabullah (al-Quran) dan keturunanku Ahlulbaitku. (Sahih at-Tirmidzi)

Jadi siapa yang paling dekat dengan baginda yang boleh menyampaikan cara hidup, SUNNAHNYA Nabi Sollallahualaihiwasalam, jika bukan, ahlul bait (keturunan) baginda?

assyuara 130

Inilah Amanat Rasulullah صلى الله عليه و سلم Yang Harus Kita Pegang Teguh!

Hadis Sahih Muslim, Zaid bin Arqam berkata Rasulullah صلى الله عليه و سلم bersabda,

“Amma ba’du. Hai sekalian manusia, sesungguhnya aku adalah hamba ALLAH. Utusan Robbku (Malaikat maut) hampir tiba dan aku harus memenuhi panggilanNya. Aku tinggalkan pada kalian Ath-thaqalain (dua bekal berat). Yang pertama adalah (al-Quran), di dalamnya terdapat petunjuk dan cahaya terang. Maka amalkan dan berpeganglah padanya dan Ahlul-Baitku. Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku.”, hadis sahih riwayat Muslim.

Tafakurkan dengan kejernihan hati, berapa ramaikah yang sebenar-benar mengetahui mukjizat al-Quran, yang boleh dipraktik untuk menambah iman? Yang bukan setakat kita belajar, ketahui dan baca pada tahap akal. Apakah amalan kukuh yang kita ada dalam persediaan menghadapi Dajjal? Sudah bermulakah?

Jangan hanya sibuk mempertikai sesuatu ilmu, dengan bertanya tentang sumber hadisnya sahih atau tidak. Sedang hadis sahih dan alQuran dibaca hanya dengan kefahaman mengeja. Kelak menutup kekuatan sebenar iman dan islam, sebagaimana gemilangnya Islam di Tanah Melayu dahulu.

Kembalilah kepada Al-Quran dan Sunnah Rasul Allah dengan ilmu, sebagaimana yang Rasulullah Sollallahualaihiwasalam pesan dan tinggalkan. “AlQuran dan ahlulbaitku”. Tafakurlah, dunia sudah menghampiri akhir zaman.

Siapakah sebenar-benar ahlul bait? InsyaAllah, ikuti sambungan artikel saya seterusnya, berkenaan cinta ahlul bait.

meRASA Allah dekat

Nikmat syahadah perlu disebarkan

Bismillahhirrohmanirrohim..

Bila menikmati syahadah, bisa sahaja duduk sendirian dalam kamar, seharian. Menikmati menikmati menikmati, penuh ketenangan, kerinduan. Biar gelap gelita kamar tanpa cahaya lampu, namun ia terang disirami cahaya penyaksian.

buku syahadah
ini lampu

Namun bukan itu yang DIA mahu.. Nikmat itu bukan untuk disimpan. Bukan! Bukan! Tapi wajib disebarkan.. Syahadah, rukun islam pertama, yang mengubah sahabat di zaman jahiliyah kepada individu mukmin beradab, bermotivasi, berwawasan.

Biar seorang diri ku berjalan, namun dengan syahadah, kasih rahmatallillalamin, sentiasa merasa berteman.

syahadah awan
awan cantik
kisah para rasul dan nabi, syahadah lailahaillallah

Kisah Nabi Ibrahim dan Keajaiban tentang Syahadah (Penyaksian)

rahsia bicara kasihnya

Ya Salam Ya Allah

Penyerahan kepada ALLAH ada di dalamnya penyaksian ILah (Syahadah ILah). ILAH yang terkandung dalam kalimah La ILAHa illALLAH.  Kalimah Lailahaillalllah pula terkandung dalam kalimah syahadah (rukun islam pertama), bermaksud “Aku bersaksi bahawa tiada Illah melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Muhammad Rasul Allah”

kalimah syahadah rukun islam pertama

Begitulah antara di sebalik, intipati keajaiban syahadah, yang berlaku kepada Nabi Ibrahim as. ketika mana api yang panas bertukar menjadi dingin. Syahadah dari perkataan Arab bermaksud BERSAKSI yang berterusan 24jam sehari, yang tidak boleh putus. (Ilmu dan amalan bagi rukun Islam Pertama)

*****

Setiap para Rasul ALLAH diutus untuk menyebarkan tentang Lailahaillallah. Setiap para Rasul yang menyebarkan Lailahaillallah, mereka juga diajar akan ilmuNya.

Rujuk, surah Anbiya’ ayat 25, ALLAH berfirman, “Dan Kami tidak mengutus sebelummu (wahai Muhammad) seseorang Rasul pun melainkan Kami wahyukan (segala intipati, rahsia, keajaiban, maksud, ilmu kefahamanNya) kepadanya, “Bahawa sesungguhnya tiada ILAH melainkan AKU, oleh itu, beribadatlah kamu kepadaKu”

Mana mungkin para Rasul Allah, mengajak kepada kalimah La ILAHa illALLAH sedang mereka tidak faham, tidak pelajari, tidak diperlihatkan akan kedahsyatan, keajaiban kalimah iman itu.

kalimah Allah di langit keajaiban syahadah

Ketika mana Nabi Ibrahim as dibakar api, lalu Nabi Ibrahim a.s menyerah kepada ALLAH. Menyerah bukan kosong, menyerah hanya mengharap ALLAH sebagai penolong,  percaya (beriman) kepada ALLAH di waktu itu, bukan di mulut dengan berkata “Kami beriman….”, malah beriman (percaya) kepada Allah wajib dengan ilmuNya. ALLAH menolak iman bagi yang hanya dengan berkata.. Rujuk Al Baqarah ayat 8.

Jadinya, Nabi Ibrahim as, menyerah sambil menyaksi ILAH (syahadah), dari Ilmu ALLAH yang diperintahkan agar kita mempelajarinya. Fa’lam annahu laailahaillallah QS[47:19] yang mana setiap Rasul telah diwahyukan (tentang intipati dan ilmu) kalimah iman itu. (rujuk Surah Anbiya’, ayat 25 di atas)

Syahadah, Aku bersaksi bahawa, Tiada ILAH melainkan ALLAH, dan Aku bersaksi bahawa Muhammad Rasul Allah. Kalimah iman (Kalimah Lailahaillallah) ini, yang sudah ada ditiang arasy, yang dipertontonkan kepada Nabi Adam a.s seawal-awal penciptaan baginda as.

kelebihan lailahaillallah kalimah syahadah

Baca semula sabda Rasulullah sollallahualaihiwasallam, “…segala ciptaan Allah terdiri atas kalimah ini (Lailahaillallah).

Maka menyambung semula, kisah Nabi Ibrahim a.s dengan api yang biasa sifatnya membakar(yang merupakan ciptaan ALLAH), lalu bersama  ilmu dan kefahaman penyaksian(syahadah) dari kalimah lailahaillallah yang bermaksud “Aku bersaksi tiada Ilah melainkan Allah..” oleh Nabi Ibrahim as, maka ALLAH memerintahkan, dalam Surah An biya’ ayat 69, Kami berfirman: “Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim! “.

Bukan KOSONG bila Rasulullah sollallahualaihiwasallam meninggalkan Al Quran buat kita, umat akhir zaman. Al Quran yang dikenali sebagai mukjizat terkandung di dalamnya kalam ALLAH. Al Quran yang suci terkandung dalam dada awliya’ ALLAH. Ditinggalkan Nabi Mulia utk kita belajar ilmuNya terutama dari ahlul baitnya. Hadis sahih yang ramai jalur sahbat meriwayatkannya.

Hadis mutawatir yang banyak jalur sahabat meriwayatkannya. (Sahih Muslim, Tirmizi, An Nasa’I, Tabrani, Musnad Ahmad, Tahawi dan lain-lain, disahihkan oleh al-Albani) – Hadis Sahih Muslim, Zaid bin Arqam berkata Rasulullahﷺ bersabda, “Amma ba’du. Hai sekalian manusia, sesungguhnya aku adalah hamba ALLAH. Utusan Robbku (Malaikat maut) hampir tiba dan aku harus memenuhi panggilanNya. Aku tinggalkan pada kalian Ath-thaqalain (dua bekal berat). Yang pertama adalah (Al Quran), di dalamnya terdapat petunjuk dan cahaya terang. Maka AMALKAN dan berpeganglah padanya. Dan Ahlul-Baitku. Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku, Aku ingatkan kalian kepada ALLAH mengenai Ahlul Baitku.”

Tafakurlah dengan kejernihan hati, mengapa Rasulullah sollallahualaihiwassallam mengaitkan Al Quran dengan ahlul baitnya (keturunan darah daging) baginda. Beria-ia Rasulullah sollallahualaihiwassallam mengulang-ulang sebanyak 3kali, dan mengaitkan Al Quran, ahlul bait dengan ingatan kepada ALLAH. Ingat kepada ALLAH harus berlaku 24jam (itulah antara ilmu amalan dalam syahadah, yang bermaksud Aku BERSAKSI..)

kisah para nabi, rasul Allah, syahadah rukun islam pertama keajaiban lailahaillallah
jari syahadah

Bagaimana merasakan sudah mukmin, walhal belum mampu ingat kepada ALLAH?

Dunia kini menghampiri fasa akhir zaman. Pelbagai cabaran, musibah kejadian alam, gempa bumi, bah besaar, peperangan, sudah banyak berlaku. Kedatangan Dajal sudah hampir tiba. Kedatangan Dajal yang kita tahu dari pelbagai hadis sahih, antaranya tentang kemarau berpanjangan.

Jika kita tiada ilmu iman dari kalimah Iman Lailahaillallah, adakah kita mampu bertahan dengan cabaran yang menakutkan? Jika bukan kita, bagaimana dengan anak-anak kita? Iman perlu dipasak ke dalam qalbu dengan ilmu, sedari awal!

persediaan akhir zaman, ilmu syahadah

Berzikir kosong tanpa kefahaman ilmu, akan meletihkan lidah. Zikir maksudnya Ingat. Ingat Allah melalui syahadah (ilmu penyaksian) Segala keajaiban akan berlaku. Bagaimana api yang biasanya bersifat panas, maka dengan kefahaman syahadah laailahaillallah, lalu Allah perintahkan api menjadi dingin sejuk.

Fa’lam annahu lailahaillallah, Surah Muhammad ayat 19, “Sesungguhnya pelajarilah, tiada ILah melainkan ALLAH…”

berserah pada Allah, kalimah lailahaillallah, meRASA Allah dekat, Umum

“Ya Allah biarlah anakku, menangis, tersedar di dunia, dari mati tak mampu ingat, tak boleh mengucap laailahaillallah.”

Assalamualaikum warrahmatullahi wabarakatuh.
Ya Salam Ya Allah.
Bismillahirrohmanirrohim.
 
Beberapa hari lalu, setelah guru hamba kongsi cara, zikir wukuf maqam qalbu, esok paginya, terus saya pegang tangan setiap anak-anak, tunjuk pula pada mereka, yang umurnya 3, 6 dan 8 tahun. Alhamdulillah, dapat dalam 10kali zikir, saya pesan pada anak-anak,
Pesan saya:  “Teruskan ye, mummy nak naik (tingkat) atas sekejap. Nak bersiap.”
 
Tidak lama lepas tu, saya terdengar anak-anak berlari ke tingkat atas.
 
Anak 6 tahun: “Mummy saya rasa dug dug dug kat sini…” (sambil tunjuk ke arah jantung)
Anak 3 tahun: Rasyid pun, bunyi dud dug dug.
 
Masing-masing excited. Saya tersentuh dengan feedback mereka. Saya pun terangkan sedikit.
 
Rasyid yang 3 tahun: “Mummy ni jantungkan?” (sambil tunjuk ke arah jantung, dirinya) “Jantung warna merahkan? Rasyid nak tengok.”
 
Saya tunjukkn 1 video keadaan jantung pada anak-anak. Saya kupaskan, sedikit, video, di bawah. “Apabila jantung dah stop, nampak ni, bermakna orang tu pun dah mati.”

 Selesai sahaja video, air muka rasyid berubah.
 
Rasyid kata: “Rasyid tak nak jantung.. rasyid tak nak jantung, dalam ni.. sambil teresak-esak, tangannya menunjuk ke arah jantung, sendiri. Beria-ia dia menangis lama.. huuuuuu.. huuuuu.. rasyid tak nak… huuuuu…”
Semua tersenyap. Walau saya pujuk, panjang tangisannya saya tak mampu hentikan. Sayu tengok anak sendiri, yang umurnya baru 3 tahun. Tak tahu apa yang dia saksikan. Saya gosok badannya, peluk, tenangkannya. Jauh di sudut hati, menahan sebak, menahan tangis air mata, mengalir.
Dalam hati berkata, “Ya Allah biarlah anakku, menangis, tersedar di dunia, dari mati tak mampu ingat, tak boleh mengucap laailahaillallah.” Saya berpesan ringkas, “sebab itu kita kena belajar syahadah, laailahaillallah.”
 
cari ilmu syahadahtain 2kalimah syahadah
Hari itu, nampak wajahnya sugul. Sudah beberapa jam berlalu, saya tanyakan soalan padanya. Apa yang dia nampak? Dia diam seribu bahasa, dengan mulut yang diketap rapat.
Sewaktu di meja makan, rasyid bertanya: “Mami lepas kita mati, lepas tu?”
Saya: “SEBELUM kita mati, sebabtu sekarang kita kena belajar Laailahaillallah.. Bila belajar kita tanam dalam jiwa, nanti baru ingatan menjadi laailahaillallah. Jadi bila kita nak mati, baru boleh ucap laailahaillallah. Rasulullah sollallahualaihiwassalam kata, siapa dapat ucap laailahaillallah, dakholal jannah, terus masuk syurga.”
 
Rasyid: “Oo.. nampak senyuman riang, pada wajahnya.”
 
Perasan yang kakak berumur 8 tahun juga turut mendengar, saya menyambung bicara. “Kakak bila nak mati, jasad kita dah sakit sangat. Sakit sangat.. kita tak mampu ingat. TAPI dalam diri kita, yang batin ini, yang kita belajar, tanam dengan laailahaillallah, masa nak keluar, dia yg akan mengucap. BUKAN SENANG NAK MATI, MENGUCAP LAAILAHAILLALLAH.. SEBABTU KENA BELAJAR.”
belajar syahadah laailahaillallah, Allah bantu semasa nak mati
Rakan jemaah bisu, sewaktu nazak, juga boleh mengucap.
Teringat kisah seorang rakan yang belajar ilmu Laailahaillallah, walaupun dia seorang yang bisu, namun semasa nazak, terkeluar kalimah agung, Laailahaillallah, dari mulutnya. Alhamdulillah, dia mampu mengakhiri qalamnya, dengan kalimah itu. Betapa rahsia, agungnya kalimah itu, bila dipelajari, difahami, diamal dengan ilmu. Ilmu rukun Islam pertama.
Kalimah Laailahaillallah, kalimah Allah. Kalimah yang terdapat pada tiang arasy. Kalimah Laailahaillallah yang dipelajari, diamalkan, akan menjadi ingatan, sehingga tertanam dalam diri batin. Menghidupkan, membangunkan diri yang batin.
Semasa kita nazak, apabila nyawa sudah ditengkorokan, diri yang batin, yang telah menyaksi (bersyahadah) di dunia, itulah yang mengucap, Laailahaillallah. Namun jika tidak menyaksi semasa di dunia, kita akan keliru mana satu yang harus diikuti, kerana sewaktu nazak, syaitan juga turut akan datang, dengan segala tipu dayanya.
Syahadah laailahaillallah, bukan ucapan kosong. Syahadah rukun Islam pertama, perlu menyaksi. Perhati makna syahadah  rukun Islam pertama, bermaksud, “Aku bersaksi bahawa tiada Ilah melainkan Allah dan bersaksi Muhammad utusan Allah.”

Berkongsi kata guru mursyid, “Kalimah Agung sudah tertanam dan itulah yang amat mengembirakan Allah. Sesudah itu Allah yang memelihara dan menarik mereka kepada Nya. Ameen.Ya Rabbal Alameen “
Allahu Akhbar, sangat merasa ketenangan dan getarannya. Pelajarilah, didiklah anak-anak dengan ilmu kalimah Laailahaillallah. Masa sudah semakin suntuk. Falam annahu Laailahaillallah, perintah Allah, Surah Muhammad ayat 19.
Wassalam.
bicara RASA, ilhamNya, meRASA Allah dekat, nikmat rahsia diri, Umum

Apakah maksud bicara RASA? Antara nikmat Nya dalam diri.

rahsia bicara kasihnya

Ya Salam Ya Allah

Mungkin ada yang tertanya, apa maksud saya tentang bicara RASA, pada tulisan blog ini? Jika hendak ditulis, panjang tulisan bagi berkongsi kefahaman Nya. Seolah-olah perlu baca keseluruhan buku sulong saya, insyaAllah akan diterbitkan tika sampai ketentuan Nya.

Namun maksud ringkas tentang bicara RASA di blog ini, saya kongsikan dengan mendahulukan, firman ALLAH dari Surah Ghafir ayat 13-15, “Dialah yang memperlihatkan tanda-tanda kekuasaan(Nya) kepadamu dan menurunkan rezeki dari langit untukmu. Dan tidak lain yang mendapat pelajaran hanyalah orang-orang yang kembali (kepada Allah). Maka sembahlah Allah dengan tulus ikhlas beragama kepadaNya, meskipun orang-orang kafir tidak menyukai(nya). (Dialah) Yang Maha Tinggi darjatNya, yang memiliki Ársy, yang menurunkan WAHYU dengan perintahNya kepada siapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya, agar memperingatkan (manusia) tentang hari PERTEMUAN.”

burung terbang di langit ibarat sir (rahsia) dalam diri

Bicara RASA itu adalah ilhamNya. Untuk bicara RASA ini, wahyu pada ayat di atas bermaksud ilham. Ilham yang kadangkala perlu dikongsi bersama untuk mengambil pelajaran dan kadangkala tarbiah, perintah, peringatan, hikmah, pembelajaran untuk diri sendiri.

Bicara RASA yang dimaksudkan itu, tidak berbunyi mahupun bersuara. Bicara RASA itu seumpama rezeki dari langit sebagai tanda kekuasaanNya. Langit umpama diri batin kita, yang antaranya roh, qalbu, akal, nafas,  sir, yang datangnya dari alam sana, manakala bumi umpama jasad kita, yang asal kejadian ciptaanNya dari tanah.

Bicara RASA itu sebenarnya ada dalam diri setiap insan, bagi yang benar-benar ikhlas, mahu kembali kepada ALLAH. Ia hadir apabila kita bersyahadah (bersaksi) sebagaimana dalam rukun Islam pertama. Dia lah rahsia diri, istimewanya diri dalam diri. Untuk mengenalnya perlu mengenal diri sebenar diri.

Berkongsi akan sebuah hadis Qudsi, dipetik dari penulisan Sheikh Abdul Qadir Al Jailani dalam kitab Sirrul Asrar, ALLAH berfirman,“Manusia adalah rahsiaKu dan Aku adalah rahsia manusia.”

kenal diri

Saya tak mampu tulis segala dalil di sini. InsyaAllah, atas izinNya akan terjawab dalam buku “Menyaksi Rahsia Bicara KasihNya”. Memetik semula firmanNya di atas, “.. agar memperingatkan (manusia) tentang hari pertemuan.”

Ingat semula hari pertemuan iaitu hari di mana roh kita yang ada dalam diri ini, pernah bertemu, menyaksi Robb dan diambil kesaksian kita (roh), agar tepati janji yang kita akan bersaksi ketika lahir ke bumi, sebelum ditanya di (hari pertemuan) akhirat nanti.

Bersaksi bermaksud bersyahadah dalam rukun Islam pertama. Syahadah,“Aku bersaksi bahawa…”

Sebagaimana firman Allah firmannya, Surah Al A’raf ayat 172, “Dan (ingatlah) ketika Robbmu mengeluarkan dari sulbi (tulang belakang) anak cucu Adam keturunan mereka dan mengambil kesaksian terhadap roh mereka (seraya berfirman), “Bukankah Aku ini Robb kamu?” Mereka menjawab, “Betul (Engkau Robb kami), KAMI BERSAKSI.” (Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan, “Sesungguhnya ketika itu kami lengah terhadap ini”.

tali perjanjian

Bicara RASA itu hadir bagi seorang hamba yang faqir kan dirinya dan sentiasa bersyahadah. Terbit RASA itu, apabila kita mengenal diri sebenar diri, menyaksi(bersyahadah), memandang terhadap apa yang dipandangkan dengan pandanganNya, mendengar terhadap apa yang diperdengarkan dengan pendengaranNya, merasa terhadap apa yang dirasakan dengan kepekaanNya, lalu mengambil pelajaran dariNya.

Menyaksi bukan melihat dengan mata fizikal. Menyaksi perlu  tafakur, menggunakan mata hati.

Perintah ALLAH, Surah Muhammad ayat 19. Fa’lam annahu Laailahaillallah… Fa’lam kata perintah, bermaksud pelajarilah, sesungguhnya tiada ILLAH melainkan ALLAH.

jalan lailahaill Allah

Surah As Syura ayat 51-52, Allah SWT berfirman, “Dan tidaklah patut bagi seseorang manusia bahawa Allah berbicara kepadanya kecuali dengan (jalan) wahyu (dengan diberi ilham atau mimpi), atau dari sebalik tabir (dengan mendengar suara sahaja), atau dengan mengutuskan utusan (malaikat/manusia) lalu utusan itu menyampaikan wahyu kepadanya dengan seizinNya akan apa yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Bijaksana. Dan demikianlah Kami wahyukan kepadamu, roh (Al Quran) dengan perintah Kami. Sebelumnya engkau tidaklah mengetahui apakah Kitab (Al Quran) dan apakah iman itu, tetapi Kami jadikan Al Quran itu cahaya, dengan itu Kami memberi petunjuk dengannya sesiapa yang Kami kehendaki di antara hamba-hamba Kami…..”

Itulah sedikit coretan ringkas tentang bicara RASA dalam diri. Menyaksi (bersyahadah) perlu dipelajari dan beramal dengan rukun Islam Pertama. “Aku BERSAKSI bahawa tiada ILLAH melainkan ALLAH dan aku bersaksi sesungguhnya Muhammad utusan Allah.”

InsyaAllah kupasan demi kupasan, perkongsian demi perkongsian, akan dikongsi dalam artikel seterusnya. Hamba sang faqir, berkongsi akur menurut kehendakNya.

Buat yang membaca, terima kasih. Sudikanlah tinggalkan ‘jejak’ (komen), sebagai tanda, salam kasih dan perkenalan. Moga dengannya, berpaut hubungan atas dasar ilmu yang berharap rahmat, lingkungan kasihNya, Ar Rahman.