kucing tersedar

Bila Kita Sangat TERASA, Bermakna Ada TeguranNya

Jom Share artikel ini dengan niat anda turut mendapat kurnia dariNYA

Bismillahirrohmanirrohim

Ya Salam Ya Allah

Kisah berlaku kelmarin masih segar di ingatan. Mungkin simple. Namun, walau hanya mendengar tanpa melihat tapi tragis apabila difikirkan. Kisah anak kucing mengiau, menjerit, tersepit pada pagar automatik.

Untuk pengetahuan, beberapa hari sebelum berlaku, saya telah digerakkan, diberi ‘hint’, RASA, untuk sampaikan pada suami. Keadaan yang apabila saya tutup gate, saya nampak seekor anak kucing tiba-tiba menyelinap masuk. Alhamdulillah segera saya matikan suis gate, agar tidak tersepit.

Melihatkan keadaan itu, saya berdoa, “Ya Allah, aku tak mampu melihat, meneliti, segala sesuatu. Bila keluar rumah, aku  atau suami, ‘tutup’ gate dari jauh, kami tak mampu lihat apa yang berlaku. Kucing ni pula, bila kami balik, dia akan datang, meluru masuk, seolah menunggu kepulangan. Kasihan kucing ni. Ya Allah, Ya Allah, aku SERAHKAN keadaan sebegini kepadaMu. Segala puji bagiMu Ya Allah, yang mentadbir segala sesuatu dengan sebaik-baik kejadian, agar selamat, sejahtera dalam setiap detik dan saat.”

Waktu itu, berdoa yang bermaksud meyerahkan kepada ALLAH, mengakui diri lemah, setelah dipertontonkan keadaan kucing yang hampir tersepit. Sangat tergerak memberitahu suami, agar beliau juga berdoa membuat penyerahan, yang sama.

berdoa berserah

Namun, saya hanya sempat bercerita sedikit sahaja. Melihatkan tingkahnya, saya belum berkesempatan berkongsi agar suami juga perlu membuat penyerahan yang sama (tentang keadaan sebegitu) padaNya.

Ringkaskan cerita, kisah kelmarin, membuatkan suami saya yang baru tiba di rumah, pucat dan tak tenteram. Melihatkannya saya tahu, beliau rasa bersalah. Mana tidaknya, bunyi kucing mengiau menjerit, kuat! Sehinggakan saya yang di dalam rumah pun mampu terdengar. Beliau terkejut, bila pagar automatik ditutup, menyebabkan seekor anak kucing tersepit.

Belajar Bertafakur

Setiap kita yang melalui keadaan sebegitu, tentunya kita sangat teRASA dan terkesan. Bila difikirkan, bukan salah gate, bukan salah kucing, bukan salah suami. Jadi salah siapa? Bagaimana nak atasinya?

ALLAH berfirman, Surah Az Zariyat, ayat 37, “Sesungguhnya pada yang demikian itu pasti terdapat peringatan bagi orang-orang yang mempunyai hati atau yang menggunakan pendengarannya, sedang Dia menyaksikannya.

Bertafakur tentang ayat di atas, itu lah yang mahu saya sampaikan pada suami. ALLAH mahu kita berserah, nak ingatkan yang kita lemah, jadi segera akui kita lemah, walau dengan sekecil perkara, sebelum sesuatu yang tak elok berlaku.

Namun apabila mengadu pada ALLAH yang saya tak berkesempatan berkongsi semua pada suami, baru saya faham, hikmahNya kerana ALLAH mahu saya coretkan di sini untuk pembaca umumnya, agar kita sedar!

kucing tersedar

Pesan guru, yang membuatkan saya ingat sampai sekarang. Bila kita sangat TERASA dengan sesuatu, bermakna ada teguran dariNYA.

Lihat, perhati dan bertafakurlah terhadap apa sahaja yang berlaku, sama ada tentang diri kita atau pun di persekitaran kita sekarang. Semuanya punya hikmah, teguran, ‘sentuhan’ Nya.

Tafakurlah mengapa Allah izinkan, berlakunya kes kehilangan anak? Tafakurlah mengapa Allah izinkan, seolah hilangnya kuasa Raja Raja Melayu? Mengapa keadaan keruntuhan akhlak, zaman sekarang seumpama seperti keruntuhan adab, ketidakharmonian di zaman jahiliyah?

Allah berfirman, Surah Al Imran ayat 109, “Dan hak milik Allah lah, segala apa yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan kepada Allah jualah dikembalikan segala urusan.”

Apa agaknya teguranNya, pada kita? Pernah kah terfikir yang kita merampas akan hakNya? Tafakur pada setiap yang dipandangkanNya, tafakur pada setiap diperdengarkanNya, tafakur pada setiap dirasakanNya. Tafakur lah akan persoalan tersebut sebagai mengambil teguran pada diri sendiri. Yang semuanya membawa kepada kefahaman rukun Islam pertama. Kesyirikan pada diri yang kita tidak sedar.

langit bintang milik Allah

InsyaAllah kupasan demi kupasan, perkongsian demi perkongsian, akan dikongsi dalam artikel seterusnya. Hamba sang faqir, berkongsi akur menurut kehendakNya.

Buat yang membaca, terima kasih. Sudikanlah tinggalkan ‘jejak’ (komen), sebagai tanda, salam kasih dan perkenalan. Moga dengannya, berpaut hubungan atas dasar ilmu yang berharap rahmat, lingkungan kasihNya, Ar Rahman.

4 Comments

 1. Assalam.. Terima kasih atas perkongsian. Saya dapat rasa perkongsian ini adalah satu rezeki yang tidak ternilai. InshaaAllah saya ingin mendapatkan senaskah buku ini.

  1. Waalaikumussalam.. Terima kasih cikpuan, kerana sudi komen, secara langsung membuatkan saya gembira untuk terus berkongsi. jika tidak web, disini, kadangkala saya kongsi di fb https://www.facebook.com/nurulaeinabdulkadir/.

   Alhamdulillah, jika puan berminat untuk belian buku, boleh whatsapp “nakbukumenyaksi” kepada 0189739699. atau jika cikpuan mahu membeli online, klik http://order.nurulaein.com

   Buat pembaca buku MenyaksiRahsiaBicarakasihNYA, tips tips tambahan, atau pertanyaan dari maklumbalas, akan saya kongsi di fb page. insyaALLAH.

 2. Resend

 3. alhamdulillah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.